Psycho-sociaal Welzijn op de werkvloer
What's in it ?
Evolutie van de maatschappij en van de manier van werken
Sinds de primitieve tijd, de industriële en de digitale omwenteling leven we heel anders, en lijkt het of we andere mensen geworden zijn. Maar ..... is dat wel zo ? Of zijn we nog steeds dezelfde fysieke mens, geprogrammeerd om heil te vinden in de natuur en in sociale contacten, hetgeen mee bijdraagt aan een gezonde persoon ?
In de Scandinavische landen weten ze het antwoord en wordt er zeer intens ingezet hierop.
En dat is ook te zien in de happiness score die deze landen halen.
​
Wat is psychosociaal welzijn ?
Lange tijd is er veel belang gehecht aan de fysiek van een menselijk lichaam. Maar steeds meer beseft men dat zich goed voelen een geheel is van diverse aspecten, en dat het psychische zowel als sociale hierbij een cruciale rol spelen bij het algemeen welbevinden van een mens.
A fit mind in a fit body, is al lang geen loze uitspraak meer.
​
Hoe realiseer ik psychosociaal welzijn op het werk ?
De Welzijnswet van 1996 en de codex over het welzijn op het werk schrijven de werkgever verplichtingen voor rond (algemeen) welzijn op het werk. Zo moet de werkgever een welzijnsbeleid voeren om te streven naar een werksituatie waar mensen zich goed en veilig voelen. Hierin komen diverse aspecten aan bod, en werkgevers zijn verplicht deze op te nemen in een Jaaractieplan.
Dit vergt heel wat voorbereiding en een uitgewerkt en gedetailleerd kader. Vaak wordt het bedrijf hierbij begeleid door zijn sociaal secretariaat en/of een interne Preventie Adviseur PSYchosociale Aspecten (PAPSY).
In deze context kunnen een aantal initiatieven in de zijlijn bijdragen tot het bereiken van de doelstellingen van het (JAP) zoals de preventie van de psychosociale risico's om zo uiteindelijk te leiden tot gezonde medewerkers : bewegen, sporten, goed slapen, voeding, mindfulness, yoga ....
Diverse sociale secretariaten hebben een heel netwerk waar je terecht kan als je bedrijf op hierop wil inzetten.